LR.1x / Refraktometr laserowy do ultraprecyzyjnych pomiarów inline/online
- Szybki i bardzo dokładny pomiar ekstraktu (°BRIX, °Plato) bezpośrednio w procesie,
- Montaż na przyłączu Varivent® lub bypass,
- 3 modele dla różnych zakresów pomiarowych i aplikacji (LR.10, LR.11, LR.13),
- Zakresy pomiarowe: 0-30 °BRIX (LR.10 - napoje dietetyczne, soki) | 40-85 °BRIX (LR.11 - koncentraty, syropy) | 0-78 °BRIX (LR.13 - syropy, w tym dietetyczne, koncentraty),
- Dokładność: ±0,01 °BRIX,
- Rozdzielczość: ±0,001 °BRIX,
- Maks. ciśnienie nominalne: 10 bar,
- Wyświetlanie danych: ekran LCD z podświetleniem, 2 linie po 16 znaków,
- Napięcie zasilania: 24 V DC; 0,9 A,
- Wyjścia sygnałowe: RS485, 0/4-20 mA, Profibus DP i DeviceNet,
- Wymiary: 205 x 360 x 170 mm (szerokość x wysokość x głębokość),
- Waga: około 8,3 kg.
Procesowy refraktometr laserowy (LR.10, LR.11, LR.13) do ultraprecyzyjnego pomiaru °BRIX i ekstraktu w sokach, napojach i piwie
Przykładowe zastosowanie:
- Sterowanie urządzeniami do produkcji koncentratu,
- Monitoring dosładzania koncentratów i soków,
- Pomiar ekstraktu brzeczki (°Plato) na warzelni,
- Kontrola produktu końcowego na linii rozlewniczej.
Wybrane gałęzie przemysłu:
- Produkcja soków i napojów bezalkoholowych,
- Browarnictwo.
Zalety:
- Krótki czas odpowiedzi - przesyłanie wartości pomiarowych co sekundę,
- Pomiar bez konieczności kompensacji jasności, mętności lub barwy próbki,
- Automatyczna regulacja źródła światła praktycznie eliminuje potrzebę kalibracji,
- Pomiar procesowy z najwyższą dostępną dokładnością ±0,01 °BRIX,
- Kompensacja temperatury do 20 °C,
- Duża wytrzymałość w warunkach procesowych,
- Prace serwisowe ograniczone do absolutnego minimum.